Et smukt juletræ får sit udseende fra sine forældre.

Frøplantagen på Lundbygaard Gods er en af de få private frøplantager af sin art i Europa. De ca. 20 forskellige højpodede moderplanter er eta­bleret med plante­materiale, som omhyggeligt er udvalgt gennem mere end 100 år. Moderplanterne er selekteret efter 10 forskellige kriterier i forhold til for eksempel nålefasthed, skudlængde, mere ensartethed og mindre varians.

Udover at producere smukke juletræer, medfører denne langsigtede udvælgelse også miljøgevinster gennem udvælgelse af træer, som er mere modstandsdygtige mod insekter, virus og sygdomme.

Allerede når juletræsfrøet lægges i jorden, er træets udseende forud­bestemt. Fra frøet bliver høstet, til det står som færdigt juletræ, går der 12-13 år. Hvis træet vokser videre, vil det omkring 50-60 år senere kunne producere kogler og frø. Det er derfor et meget langstrakt og langsigtet projekt at drive en frøplantage for juletræer.

Fra 2019 er vi 100 % selvforsynende med frø og småplanter. Dermed kan Lundbygaard Gods tilbyde sporbare, natur­respekterende og bi-venlige produktionsforhold i HELE juletræets levetid. Og alle led i processen er overvåget af produktions­certificering med GlobalG.A.P.

I Europa lægger man endvidere stor vægt på arbejdssikkerhed omkring høst af kogler. Her er det absolut en betryggende fordel at de koglebærende grene kan nåes med en 4-5 m lift i en arbejdsmiljøvenlig plantage. Dette i modsætning til høstning i de kaukasiske skove, hvor man høster ved klatring i 30-50 meter højde i tæt bevoksning.

Forventninger til Nordmann juletræer fra Lundbygaard:

  • 10-20% højere kvalitetsniveau på sorteringerne
  • Mere ensartet kvalitet og smallere træer - mindre formtrimning
  • Mere modstandsdygtig mod sen forårsfrost - nye skud skånes
  • Stærkere immunsystem - mindre risiko for nåletab og insektangreb

 

 

Galleri-billede #1Galleri-billede #2Galleri-billede #3Galleri-billede #4Galleri-billede #5Galleri-billede #6Galleri-billede #7Galleri-billede #8Galleri-billede #9Galleri-billede #10Galleri-billede #11Galleri-billede #12Galleri-billede #13Galleri-billede #14Galleri-billede #15Galleri-billede #16Galleri-billede #17Galleri-billede #18Galleri-billede #19Galleri-billede #20Galleri-billede #21Galleri-billede #22Galleri-billede #23Galleri-billede #24Galleri-billede #25Galleri-billede #26Galleri-billede #27